Bezoek aan een kasteel, burcht of landhuis

Eremitage, Schloss Favorite 

Dit pareltje aan de autosnelweg richting Basel (Vlakbij Baden-Baden) is enkel te bezoeken in groep en de inkomprijs bedraagt 8 Euro (Volwassenen in 2016). Elk uur vertrek een groep van maximum 20 personen samen met een gids voor een  rondleiding van ongeveer één uur.

Mocht je een tijdje moeten wachten op de volgende rondleiding, een wandeling in het park of iets nuttigen in het Schlosscafé-Konditorei aan de ingang van het domein is een smaakvolle aanrader.

Schloss Favorite werd tussen 1710-1730 gebouwd door Johann Michael Ludwig Rohrer in Rastatt-Förch.

De opdrachtgever van het gebouw was Markgräfin Sibylla Augusta van Baden-Baden (1675-1733), weduwe van de zogenaamde Turken Louis, Markgraf Ludwig Wilhelm von Baden-Baden (1655-1707). Deze dame had heel duidelijke ideeën hoe het barokke kunstwerk, met zijn rijke decoratieve interieur eruit moest gaan zien.  Naast de residentie in Rastatt, moest het lustslot-jachtslot eerder dienen als een zomerverblijf voor de prinselijke genoegens en familiale gezelligheid, maar diende ook voor de jacht, maskerades en het opvoeden van hun kinderen.

Schloss Favorite is het oudste Duitse "porseleinen paleis" en overleefde als enige in zijn soort de tand des tijds en is tot op heden nog steeds in haar oorspronkelijke vorm te bezichtigen. Opmerkelijk is de rijke collectie van Chinees porselein en zwart lakwerk, evenals de Schwartz porselein (steengoed met zwart en goud lak beschilderingen.

Oorspronkelijk was Schloss Favorite door een barok lusthof omgeven. Op het moment van de Markgräfin werd het domein van tuinpaden, symmetrisch parterres met fonteinen en oranjerieën voorzien.

In 1718 werd een Eremitage gebouwd, waarin de Markgräfin zich kon terugtrekken............................

Lees dit artikel verder, onderaan op de pagina.... >

Schloss Favorite Rastatt, zomerresidentie in Baden Württemberg

SCHLOSS FAVORITE  Een zomerresidentie in Baden Württemberg   SCHLOSS FAVORITE  Lust- en jachtslot in Baden Württemberg In 2012 waren we op doorreis in de deelstaat Baden Württemberg en bezochten in Rastatt het Residenz Schloss. Een tweede, veel kleinere residentie, namelijk, Schloss Favorite, is een zomerresidentie...