Decoratieve panelen met houtsnijwerk

Een muziek-of jachttrofee in hout gesneden - Gesculpteerde trofee in hout

Het was gebruikelijk bij de Grieken om op het slagveld de achtergelaten wapens van de verslagen of vluchtende vijand op te hangen aan bomen. Deze tekens van overwinning, of Trofeeën heeft door de eeuwen heen zijn plaats verworven in de decoratie van meubilair en interieur.

Sinds die tijd worden trofeeën niet alleen gebruikt in de decoratie van deze oorlogsmonumenten en victorie monumenten, maar worden steeds meer gebruikt in de elegante decoratie van gebouwen, kastelen, kerken, lambriseringen of als smaakvolle decoratie in het interieur.

Later werd het dan ook heel normaal dat jacht-wapens werden verwerkt in deze trofeeën, omdat deze veel gelijkenis vertonen met oorlogswapens.

Symboliek

Door het groeperen van werktuigen, instrumenten….  kunnen trofeeën een bepaalde symboliek uitstralen, net zoals oorlog en jacht worden ook voor de Kunsten zoals muziek, architectuur, schilderkunst….of astronomie, wetenschap, … een specifieke trofee van gemaakt worden.

Zingen is bijvoorbeeld gesymboliseerd door de lier en dit met of zonder partituren. Muziek door fluiten, hoorns, panfluit, viool…. Dansen door een tamboerijn en castagnetten . Het acteren door een masker en schilderen door palet en penselen. Het sculpteren van steen en hout, door een hamer en beitels in de trofee te voorzien.

De verschillenden kunsten en metiers hebben dus eigen symbolen gekozen waar aan je hun vak of kunst kunt herkennen, later zien we bedrijven en verenigingen die hun producten of diensten in een trofee afbeelden.