Schloss Favorite Rastatt, zomerresidentie in Baden Württemberg

SCHLOSS FAVORITE  Een zomerresidentie in Baden Württemberg  

SCHLOSS FAVORITE

 Lust- en jachtslot in Baden Württemberg

In 2012 waren we op doorreis in de deelstaat Baden Württemberg en bezochten in Rastatt het Residenz Schloss. Een tweede, veel kleinere residentie, namelijk, Schloss Favorite, is een zomerresidentie dat zich net buiten het historische centrum van Rastatt bevindt.

Wegens tijdsgebrek was het was ons jaren geleden niet gelukt beide residenties te bezichtigen. Het bleek enkel uitstel, in de zomer van 2016 waren we weer eens in deze Duitse regio. Hier volgt ons kort verslag van ons bezoek, Schloss Favorite, een bijzonder barok pareltje.  Een aanrader.

Schloss Favorite, zicht vanuit het park

Dit pareltje aan de autosnelweg richting Basel (Vlakbij Baden-Baden) is enkel te bezoeken in groep en de inkomprijs bedraagt 8 Euro (Volwassenen in 2016). Elk uur vertrek een groep van maximum 20 personen samen met een gids voor een  rondleiding van ongeveer één uur.

Mocht je een tijdje moeten wachten op de volgende rondleiding, een wandeling in het park of iets nuttigen in het Schlosscafé-Konditorei aan de ingang van het domein is een smaakvolle aanrader. ;)  Wie als cursist op de zaterdagvoormiddag les volgt of volgde, begrijpt wat ik bedoel.

Schlosscafé-Konditorei   Schloss Favorite

Geschiedenis

Schloss Favorite werd tussen 1710-1730 gebouwd door Johann Michael Ludwig Rohrer in Rastatt-Förch.

De opdrachtgever van het gebouw was Markgräfin Sibylla Augusta van Baden-Baden (1675-1733), weduwe van de zogenaamde Turken Louis, Markgraf Ludwig Wilhelm von Baden-Baden (1655-1707). Deze dame had heel duidelijke ideeën hoe het barokke kunstwerk, met zijn rijke decoratieve interieur eruit moest gaan zien.  Naast de residentie in Rastatt, moest het lustslot-jachtslot eerder dienen als een zomerverblijf voor de prinselijke genoegens en familiale gezelligheid, maar diende ook voor de jacht, maskerades en het opvoeden van hun kinderen.

Schloss Favorite is het oudste Duitse "porseleinen paleis" en overleefde als enige in zijn soort de tand des tijds en is tot op heden nog steeds in haar oorspronkelijke vorm te bezichtigen. Opmerkelijk is de rijke collectie van Chinees porselein en zwart lakwerk, evenals de Schwartz porselein (steengoed met zwart en goud lak beschilderingen.)

Oorspronkelijk was Schloss Favorite door een barok lusthof omgeven. Op het moment van de Markgräfin werd het domein van tuinpaden, symmetrisch parterres met fonteinen en oranjerieën voorzien.

In 1718 werd een Eremitage gebouwd, waarin de Markgräfin zich kon terugtrekken.

Eremitage, Schloss Favorite. De pronkkeuken

In de laatste decennia van de 18e eeuw werd de kasteeltuin gemoderniseerd door de 'tuinman van het Hof' Johann Michael Schweyckert en het domein werd grotendeels omgevormd tot een mooi aangelegde Engelse tuin. Bij ons bezoek aan het domein in 2016 hebben we een deel van deze tuinen bezocht, de wandeling biedt niet alleen het zicht op de tuinen maar ook het uitzicht over de bossen, weiden en vijvers van het domein.

Schloss Favorite heeft drie etages, met zijn twee uitstekende zijvleugels omsluit ze een kleine binnenplaats. Aan de oost en west zijde werden lange gangen met colonnades gebouwd, die al snel gingen dienen als oranjerieën. Aangenaam om in te vertoeven  als het warm is.

Aan de tuinzijde van het slot is een hoefijzervormige monumentale trap die de bewoners en hun gasten gebruiken om zich naar het parterre en aansluitende tuinen te begeven. De gevel aan de tuinzijde eindigt in een dominerende fronton waarop het Baden-Sachsen-Lauenburg alliantiewapen staat afgebeeld.

Sala Terrena

Op de begane grond van het kasteel, in de Sala Terrena, als u omhoog kijkt zijn alle verdiepingen te bewonderen en de verticale blik wordt bekroond door een dominerende koepel. Het was de bedoeling dat de bewoners en hun gasten deze rechthoekige ruimte konden bereiken vanuit de tuin, het is een aangename koel ruimte, perfect om even op adem te komen na een wandeling in het park. Er staan een aantal beelden in nissen de wanden zijn gedecoreerd met blauw-witte faience tegels en zuilen in scagliola techniek. Aan weerszijden van deze centrale ruimte is aan beide zijden één appartement aanwezig.

Sala Terrena, Schloss Favorite . De Sala Terrena, blik naar boven

De ruimtes op het gelijkvloers diende voornamelijk  voor nutsvoorziening, keukens en personeel. Maar opmerkelijk, op deze gelijkvloers is er nog steeds een keuken aanwezig die enkel diende als showroom van de porseleinen rijkdom  dat Schloss Favorite bezat, een plaats waar de Markgräfin haar hooggeplaatste gasten uitnodigde om te pronken met haar witte goud.  De eigenlijke keuken waar het eten daadwerkelijk werd klaargemaakt ligt er juist naast deze ruimte.

Trap

Ons bezoek leidt ons via een wenteltrap naar de eerste verdieping van Schloss Favorite, het is hier waar de belangrijkste ruimtes en salons van het Slot zich bevinden, in dit deel van het Slot werden ook de hooggeplaatste gasten ontvangen.

Op de eerste etage, blik over de balustrade, met het lager gelegen Sala Terrena

Alle ambachtelijk technieken en versieringsmethoden die er voorhanden waren in de 18de eeuw zijn in alle ruimtes en salons overvloedig aanwezig.

Sierlijk stucwerk, scagliola op wanden en vloeren, faience tegels, plafond beschilderingen, zeldzame borduursels en prachtig meubilair, Schloss Favorite heeft het allemaal.

Er waren zelfs een aantal decoratie technieken bij, die ik voor het eerst van zo dichtbij kon bewonderen. Zoals ornamenten van papier maché of borduursels van bloemen aangebracht op de muren. 

Favoriete Castle is een uniek barok kunstwerk met een overvloed van decoraties, het vertegenwoordigt niet alleen de smaak van de Markgräfin, maar zorgt ook voor een unieke zelfexpressie, de dame had smaak.

Spiegelkabinet Schloss Favorite. Werkzaamheden waren in 1725 beëindigd

Vooral de "Florentijnse kabinet" in Schloss Favorite, dat volledig bewaard gebleven in zijn originele staat, en is uniek in Europa. 758 steeninleg panelen sieren de muren. De 55 meest waardevolle komen uit Florence - vandaar de naam.

Ze zijn gemaakt van "Commesso," een kostbare steeninlegtechniek. Ze werden geassembleerd in de geslepen platen of bladen van verschillend gekleurde marmer, graniet en halfedelstenen en in een stenen sokkel. Tot op heden, de platen met hun rijke kleuren schittering en perfectie van ambachtelijke werken overweldigend.

Florentijnse kabinet, Schloss Favorite, Rastatt

Een aantal ruimtes op de 2e etage van Schloss Favorite

De prachtig ingerichte interieurs, gedecoreerd met uniek Aziatisch en Europees porselein en een glas en keramiek collectie, maakt van dit zomerverblijf een buitengewoon geheel en bezorgde de Markgräfin Sybilla hoog aanzien bij haar gasten.

Vergulde ornamenten van papier maché en borduursels aan de wanden

INFO

Schloss Favorite Rastatt  Am Schloss Favorite 5

76437 Rastatt-Förch Telefon +49(0)72 22.4 12 07

Website:  http://schloss-favorite.de