Luikse meubelen - Stijlmeubilair

Het Luikse meubel en Luiks houtsnijwerk

In de 18de eeuw  begint voor Luik (B) de gouden eeuw. De positie van het Prinsbisdom Luik neemt enorm in belang toe. De Prinsen, de machtige aristocratie en een rijke bourgeoisie trekken door hun belangrijke positie veel ambachtslui naar de stad. Zo ontstaat er in deze streek zeer rijk versierd meubilair met een eigen regionale stijl en identiteit. Deze ‘Luikse meubelen’ zijn van een zeer hoge kwaliteit en voornamelijk uit eikenhout vervaardigd.

Het 18de-eeuwse Luikse meubel is ongetwijfeld het meest geraffineerde stijlmeubel van België en heeft door zijn unieke karakteristieken uiteindelijk zijn plaats verworven in de geschiedenis van de Europese meubelkunst en het respect afgedwongen van vele musea en privécollecties.

Het blijft nog steeds een hele uitdaging voor meubelmaker en houtornamentist om deze 18de-eeuwse kunsttak op het hoogste niveau te behouden. Het creëren van een Luiks meubel begint op de tekentafel waarbij  elk technisch detail, lijstwerk en de composities van ornamenten op ware grootte worden uitgetekend. Vervolgens wordt elke versiering en houtsnijwerk nauwkeurig volgens de gewenste Luikse stijlperiode getrouw uitgesneden tot het juiste karakter en expressie is vastgelegd. 

Elk meubel is dan ook uniek en er wordt geen tweede identiek meubel vervaardigd!

Zo verkrijgt elke creatie een permanente exclusieve uitstraling en zal altijd een bepaalde waarde blijven uitstralen voor mensen die hun interieur willen sieren met de hoogste graad van handwerk.