Museum CARNAVALET in Parijs, 18de-eeuws HOUTSNIJWERK

Museum CARNAVALET in Parijs

Museum CARNAVALET in Parijs

Het Museum Carnavalet bevindt zich in het midden van de fascinerende wijk ‘De Marais', gekend voor zijn mooie herenhuizen , de Hôtels particuliers (stadspaleizen)  maar ook met zijn vele boetieks, galerieën en restaurants.

Voor iedereen die graag meer te weten wil komen over de rijke en roerige historie van Parijs, is Museum of Musée Carnavalet zeker een aanrader. Carnavalet is ook het officiële museum van de Stad Parijs. 

De collectie is voornamelijk chronologisch geordend en laat u kennis maken met de geschiedenis van Parijs, zijn inwoners en zijn woelige tijden aan de hand van foto's, schilderingen en exposities.

!! Sommige zalen zijn afwisselend geopend, bij de ingang wordt iedere dag een planning opgehangen. En niet onbelangrijk, de toegang tot dit Museum is overigens gratis

Het gebouw

Het Carnavalet Museum is gehuisvest in twee naast elkaar gelegen panden die gekend stonden als het Hôtel Carnavalet en het Hôtel Le Peletier de Saint-Fargeau. De toegang tot het Museum is gevestigd in het hoofdgebouw, het zestiende-eeuwse Hôtel Carnavalet. In 1548 gaf Jacques des Ligneris, voorzitter van het Parlement van Parijs de opdracht tot de bouw van het landhuis, dat bekend kwam te staan ​​als het Hôtel Carnavalet; de bouw werd voltooid over 1560. In 1578, kocht de weduwe van Francois de Kernevenoy, later bekend als Carnavalet, het gebouw.

In de zeventiende eeuw werd het gebouw uitgebreid en gemoderniseerd door 'architect du Roy', François Mansart (1598-1666). Beroemdste bewoner van Carnavalet is Parijse aristocrate, Madame de Sévigné (1626-1696)., vrouw van de markies de Sévigné. Ze behoorde tot de hoge Franse adel en werd als schrijfster bekend door haar brieven, die tot de klassieken in de Franse literatuur worden gerekend.

 

Het Hôtel Le Peletier de Saint-Fargeau, dat beschouwd wordt als een meesterwerk van de renaissance, werd in het midden van de 16e eeuw gebouwd. Het was oorspronkelijk bekend als het Hôtel d'Orgeval. Het werd gekocht door Michel Le Peletier en uiteindelijk doorgegeven aan zijn kleinzoon, Le Peletier de Saint Fargeau was een vertegenwoordiger van de adel in de Staten-Generaal van 1789. In 1793, stemde Le Peletier  voor de executie van Louis XVI, en uit wraak voor zijn stem, werd hij op  20 januari 1793, op dezelfde dag  van de executie van de koning, vermoord.

Binnenpleinen/tuinen

In het centrum van het kleine binnenplein aan de ingang van het Musée Carnavalet staat een standbeeld van Lodewijk XIV, het enige standbeeld  van de Zonnekoning dat de Franse revolutie heeft doorstaan. De mooie tuinen op de andere binnenpleinen/tuinen zijn aangelegd in een typische Franse formele stijl.

Museum CARNAVALET in Parijs | Boiserie en lambriseringen met houtsnijwerk

Museum

Het museum is voornamelijk ingericht met gesculpteerde lambriseringen of gesneden wandbetimmeringen afkomstig uit andere gebouwen. Binnen elk van de twee herenhuizen zijn er bijzonder veel stijlkamers die nog helemaal ingericht zijn zoals vroeger. Zo vind je er bijvoorbeeld  17e en 18e-eeuws stijlkamers en salons  waarvan twee zalen die ontworpen zijn door de beroemde classicistische architect Nicolas Ledoux. Een ander hoogtepunt vormen de plafondschilderingen van Charles Le Brun. Heel bijzonder vond ik de inrichting van juwelierswinkel Fouguet (1900). De inrichting van de winkel is verzorgd door de bekende Tsjechische Art-Nouveau ontwerper en schilder Alfonso Mucha (1860-1939). Eveneens de moeite waard is de reconstructie van de balzaal van Hôtel de Wendel, uit het begin van de twintigste eeuw.

Naast de historische kamers worden er ook objecten uit de Romeinse tijd, antieke kaarten en schilderijen die Parijs door de jaren heen afbeelden tentoongesteld. Ongeveer 2.600 schilderijen, 20.000 tekeningen, 300.000 gravures, 2000 sculpturen en 800 meubels, zijn in de collectie van het Museum opgenomen en vormen samen met duizenden andere voorwerpen de basis van de collectie. Er zijn zelfs enkele kamers ingericht met persoonlijke voorwerpen en bezittingen van een aantal Parijse beroemdheden zoals Marcel Proust .

De mooie stijlkamers met gesculpteerde lambriseringen in Lodewijk-stijlen zijn prachtig gedecoreerd met vele kunstwerken (schilderijen, tekeningen, grafisch werk), toegepaste kunst en archeologische voorwerpen. Wie alleen geïnteresseerd is in de belangrijkste kunstcollecties kan dit museum beter overslaan

Een bezoek aan dit museum is zeker de moeite waard!

Het museum begon zijn huidige vorm te krijgen toen het Hôtel Carnavalet in 1989 werd uitgebreid door ook kamers van het Hôtel Le Peletier te gebruiken. Binnen elk van de twee herenhuizen zijn volledige kamers uit bepaalde periodes in de geschiedenis tentoongesteld.

De collectie is voornamelijk chronologisch geordend en geeft de geschiedenis van Parijs weer tot 1789 in meer dan 100 zalen.

Enkele sfeerbeelden van mijn laatste bezoek aan dit sfeervolle Parijse Museum. (2014)

    

    

    

Een uigebreider artikel, op mijn ornamentsnijderblogspot

https://ornamentsnijder.blogspot.com/2014/06/museum-carnavalet-in-parijs-18de-eeuws.html