MET VIER IN BED | B&B realityreeks te gast in Atelier 84 Maaseik

MET VIER IN BED  B&B realityreeks te gast in Atelier 84 Maaseik  

Als activiteit, een bezoek aan het houtsnijatelier van Patrick Damiaens

met vier in bed

Op 16 april had ik het genoegen om enkele deelnemers van het populaire televisieprogramma - realityreeks over B&B’s, ‘Met Vier in Bed’, te mogen verwelkomen in mijn atelier. Het zou een leuke namiddag worden.

Graag geef ik wat meer duiding voor de bloglezer, die niet weet wat het programma juist inhoud:

‘Met Vier in Bed’ is een Vlaams televisieprogramma dat sinds 2010 wordt uitgezonden op VTM-Vitaya. In de realityreeks is wekelijks (van maandag tem donderdag) te zien hoe de uitbaters van vier B&B’s bij elkaar blijven overnachten. Ze verblijven één dag en één nacht in elke B&B. Elke uitbater (meestal een koppel) moet een activiteit organiseren voor de gehele groep en dit liefst in de regio. Na elk bezoek geven de koppels feedback over hun verblijf in de B&B en punten op de activiteit. Op basis van die feedback wordt er op het einde van elke week een weekwinnaar bekendgemaakt.

Het programma behaalt gemiddeld 600.000 kijkers, met uitschieters tot 700.000 kijkers. Het programma staat dus altijd in de kijkcijfer top-10 in België.

De oorsprong van het programma bevind zich in Engeland waar het sinds 2010 op ‘Channel 4’ onder de naam ‘Four in a Bed’ uitgezonden wordt. Dit concept is door de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM) overgenomen. Maar ook in Frankrijk en in Nederland wordt het programma uitgezonden, in Nederland onder de naam ‘Bed and Breakfast’ en als ‘Bienvenue Chez Nous’ in Frankrijk.

Patrick damiaens

Patrick Damiaens,  Filmploeg Met vier in bed

B&B 'Atelier 84' in Maaseik

Deze bed & breakfast is gelegen in het hartje van Maaseik en wordt samen met een restaurant uitgebaat in een oud naaiatelier gelegen op de Bosstraat, dat is de voornaamste winkelstraat van Maaseik.  De B&B heeft vijf charmant ingerichte kamers en in het restaurant kan je genieten van frisse salades, lekker huisbereide pasta’s en verse vis- en vleesgerechten met een Italiaans tintje. Het is er ook heerlijk vertoeven met een lekker biertje of aperitief op het gezellige tuinterras. Bij Atelier 84 kan je de ongedwongen sfeer van de Limburgse gezelligheid ten volle ervaren.

De andere drie koppels waren van B&B Kirisavan uit Borgloon, B&B K-Kanne uit Kanne (beide uit het Limburgse) en Chalet Interwood uit Barvaux (gelegen in de buurt van Durbuy).

Het Bezoek aan het Atelier Patrick Damiaens

De eigenaars van de B&B ‘Atelier 84’ uit Maaseik hadden een korte activiteit gepland voor de drie andere koppels.

De 8 deelnemers en het filmteam werden vanuit het historische centrum van Maaseik per paardentram vervoerd en kwamen in de late namiddag in ons atelier aan.

Het was een bijzonder aangenaam gezelschap. Ik keek er met plezier naar uit, maar voelde me toch een beetje ongemakkelijk, en dit voornamelijk omdat het toch nog steeds het gegeven ‘televisie maken’ is. En je vaak niet weet hoe je in beeld wordt gebracht of hoe het verhaal dat je wil vertellen door de regisseur vertaald zal worden.

Ik heb reeds een aantal keren een filmploeg mogen verwelkomen in mijn atelier of op één van mijn exposities, dus ik weet al een beetje hoe ze te werk gaan.

Het is namelijk niet altijd zo, dat wat de kijker op de buis zal zien, ook het verhaal is dat tijdens de opnames bedoeld was.

Ook is het bij grotere groepen (in dit geval een totaal van 13 personen) niet altijd even makkelijk om iedereen op een praktische manier te ontvangen in het atelier. Zij die het atelier al eens gezien hebben, weten waarom dit een probleem kan vormen.

 

De opdracht, een rozet in hout snijden.

De activiteit bestond eruit een kleine rozet (symmetrische bloem) te snijden in lindehout. De tijd die voor deze activiteit effectief beschikbaar was, was bijzonder kort (slechts een 20-tal minuten). Er was dus enkel tijd voor een korte kennismaking. Er waren gelukkig een aantal spontane en grappige momenten, maar ook een aantal die door de regisseur bijgestuurd zijn geworden. Geloof dus niet alles wat ze laten zien op tv, en dat geldt niet enkel voor dit programma.

Hoewel er gedurende anderhalf uur gefilmd was, zal men slechts een aantal minuten van de opnames gebruiken. Ook de voorstelling van het atelier en de reacties van de deelnemers zijn hierbij inbegrepen.

Maar in de korte tijd dat er daadwerkelijk iets gedaan werd aan de werkbank, hebben twee deelnemers toch de tijd gevonden om zich in hun vinger te snijden.

Na dit spontaan bloedvergieten, hoop ik dat de deelnemers zich door de activiteit een beter beeld hebben kunnen vormen over de complexiteit van het beroep beeldhouwen- ornamentsnijden.

En na de opnames kregen de deelnemers nog een leuk presentje mee naar huis. Het was een beukenhouten snijplak met daarin gesneden, de naam en het logo van het TV programma.

Ik had deze beukenhouten snijplanken reeds enkele dagen van tevoren vervaardigd in mijn atelier.

Ook kreeg ik de indruk dat het echt een leuke ervaring was voor de deelnemers, laten we hopen voor de B&B uit Maaseik dat deze activiteit een mooie score krijgt. En ik zou bijna vergeten te vermelden dat de aflevering uitgezonden zal worden eind juli, begin augustus van dit jaar.

MET VIER IN BED  B&B TV programma te gast in Atelier 84 Maaseik