Heraldisch Dag 2016. Heradische markt in stadhuis van Den Haag

Heraldische dag 2016

Heraldische markt in het stadhuis Den Haag.  Nederlandse Genealogische Vereniging

Heraldisch Dag in het stadhuis Den Haag

Heraldische dag 2016  |  Heraldische markt  in het stadhuis  Den Haag

Nederlandse Genealogische Vereniging

Op deze editie van de Heraldische Dag was ik aanwezig als standhouder op de heraldische markt. De heraldische markt werd georganiseerd door  de Nederlandse Genealogische Vereniging in het Atrium van het stadhuis van Den Haag. Het was zoals gewoonlijk een bijzondere interessante dag, we hebben weer veel bijgeleerd, oude bekenden gezien en nieuwe contacten gelegd.

Sectie Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging organiseert de jaarlijkse Heraldische dag 2016 op zaterdag 16 april van 10.00 tot 16.00 uur in het Atrium Den Haag. Deze dag omvat een heraldische markt. Daarnaast zijn er lezingen en andere activiteiten voor de NGV-leden, belangstellenden en abonnees van dit tijdschrift; deze vinden plaats in de Foyer van de Raadzaal op de eerste etage van het Stadhuis.

 

Atrium Stadhuis Den Haag

Het Atrium van het stadhuis Den Haag

Wat is Genealogie?

Genealogie is onderzoek naar de geschiedenis van uw voorouderlijk geslacht en de oorsprong van uw familienaam. Het beoefenen van genealogie is, gezien de groeiende populariteit, een boeiende en waardevolle vrijetijdsbesteding, met momenteel zeer veel beoefenaren die hun stamboom trachten samen te stellen, door het opsporen van voorouders en verwanten.

heraldisch beeldhouwer Patrick Damiaens

Heraldisch Houtsnijder | Patrick Damiaens

Programma Heraldische Dag 2016

10.00 uur             Openstelling heraldische markt

10.30 uur             Officiële opening door de burgemeester van Den Haag,de heer J. J. van Aartsen

10.45 uur             Heraldiek voor de Overheid – inleiding door jhr. mr. J. Pieter de Savornin Lohman, de nieuwe voorzitter van de Hoge Raad van Adel - discussie, vragen

12.30 uur             Buffetlunch op de entresol van de eerste etage van het Stadhuis

13.30 – 14.00 uur             De geschiedenis van het vaandel van Scheveningen – inleiding door de heer Thijs van Leeuwen, oud-projectleider Haagse Residentie en tevens voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde

14.30 – 15.30 uur             De Gulden Vlies-wapenborden in de Grote of Sint Jacobskerk te Den Haag, Inleiding voor mw. drs. Marjolijn Kruip, kunsthistorica Radboud universiteit te Nijmegen – discussie, vragen

16.00 uur             Vertrek van de deelnemers naar de Grote of Sint Jacobskerk voor een deskundige toelichting ter plekke, door mw. drs. Marjolijn Kruip.

 

William Coolen heraldiek

Standhouder William Coolen, Heraldisch ontwerper

In het programma zijn voldoende pauzes voorzien voor een bezoek aan de heraldische markt in het Atrium. Aldaar komt een keur van exposanten samen uit de wereld van de heraldiek, er zijn boeken over heraldiek o.a. van antiquaars, heraldische schilders en tekenaars, andere beeldend kunstenaars, glaskunstenaars, houtsnijders, borduurkunstenaars en heraldische organisaties. Maar ook zijn uitgenodigd o.a. wapengraveurs en kunstenaars uit Den Haag zelf die op dit terrein iets te bieden hebben. Het kernteam-Heraldiek van de Nederlandse Genealogische Vereniging is nog bezig met het verder invullen hiervan.

 

Standhouder Sanny De Zoete , uw familiewapen op damast

Standhouder Trudie Demoed, Kalligraaf

 

Aanmelden Heraldische Dag

Bezoekers en exposanten worden hierbij van harte uitgenodigd zich aan te melden voor deelname aan deze Heraldische Dag via heraldische-dag@heraldiek.ngv.nl.

Betaling van de deelnemerskosten vindt plaats bij aankomst aan de receptiebalie in het Atrium. De kosten zijn, inclusief de goedverzorgde buffetlunch € 27,50.

De Heraldische Dag is onderdeel van Dag van de Haagse Geschiedenis.

Meer informatie is te vinden op www.ngv.nl.