Het Familiewapen ROLANDUS-HAGEDOORN in lindehout snijden

Het Familiewapen ROLANDUS-HAGEDOORN in lindehout snijden  

Het familiewapen Rolandus-Hagedoorn in hout snijden

Heraldische Familiewapens in hout gesneden is één van mijn meest favoriete specialiteiten. Het is steeds weer een enorme uitdaging een familiewapen in hout te mogen sculpteren. Heraldiek is een zeer interessant onderwerp en ik kijk er ook altijd naar uit, om aan een nieuwe opdracht voor het maken van een houten  familiewapen te beginnen.

Je leert bijzonder interessante mensen kennen die je boeien met elk 'hun' fascinerend verhaal of familiegeschiedenis. En voor mij persoonlijk is het altijd fijn te horen dat ze mijn vakmanschap, kennis en kwaliteit enorm weten te waarderen.

Ontwerp van het familiewapen Rolandus-Hagedoorn op het hout aanbrengen

Elk heraldisch familiewapen in hout is anders. Meestal begint het met een voorbeeld als inspiratiebron dat in de vorm van een tekening, oude schets, zegelring of fotomateriaal dat door de klant wordt aangeleverd.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat het ontwerp voor het familiewapen niet zonder meer kan dienen als blauwdruk voor het snijden van het heraldische  wapen in hout.

Dat kan dan zijn omdat het ontwerp van klein formaat is, terwijl de klant een groot heraldisch paneel wenst. In dat geval dient het familiewapen opnieuw ontworpen te worden. Als men het kleine ontwerp domweg groter maakt kloppen de verhoudingen of de compositie niet meer.

Meestal dient de compositie aangevuld te worden om de ruimtelijke indeling beter te benutten.

Het kan zijn dat er geen logica is in de opbouw van het helmkleed, en het komt ook voor dat het oorspronkelijke heraldisch ontwerp nooit bedoeld was om ooit uitgevoerd te worden in hout; immers hout heeft zijn beperkingen.

Heel belangrijk ook is dat het reliëf past bij de afmetingen van het wapen.

Dit soort kleine en soms grotere  problemen proberen we samen met de klant op te lossen. Wat bijzonder was, dat dit type van wapenschild, namelijk een familiewapen met een dubbele helm is.  Dit wapen werd in 2014 uitgevoerd in lindehout, bijzonder groot en van heraldische kleuren voorzien, het was voor mij de eerste keer dat ik dit type van familiewapen mocht snijden in hout.

Familie Rolandus-Hagedoorn, het familiewapen

Traliehelmen: Nederlandse afkomst - halfaanziend, de dubbele helm doet invloed van Duitse adel vermoeden.

De wrong: in de kleuren van het helmkleed - heeft dezelfde functie als de kroon, het helmkleed op zijn plaats houden.

De kroon: Gouden band bezet met edelstenen, drie bladeren en twee parels op de punten - teken van een graaf.

Helmteken: Rechts, Hagedoorn (Meidoorn)  links, Rolandus

Helmkleed: Rechts Zilver en sinopel. Links  zilver en keel

Wapenschild: Vormgeving afkomstig uit de 15e-16e eeuw. Een drievoudig gekruinde boom (hagedoorn- meidoorn) van natuurlijke kleur op een achtergrond van zilver. Een geharnaste staande figuur (Rolandus) op een achtergrond van keel en een zilveren slang op een achtergrond van azuur.

 Familiewapen  Rolandus-Hagedoorn  Het snijden in lindehout, enkele detailopnames.

Familiewapen Rolandus Hagedoorn in hout snijden

Het modelleren van het familiewapen in hout

Heraldisch wapenschild uit hout maken

Rolandus-Hagedoorn. Het familiewapen in hout

Het familiewapen in hout van heraldische kleuren, blad zilver en goud voorzien

Het familiewapen in hout  met heraldisch kleuren